How to: afdingen

14:03

Beste lezers,


Na mijn tripje naar Shanghai heb ik iets opgemerkt, iets waar ik toch wel een beetje van schrok! Blijkbaar kunnen velen onder jullie niet goed afdingen? In het engels beter gekend als 'to haggle' of simpelweg 'to bargain' zijn termen die meeste mensen proberen te vermijden. 
Ja mijn verblijf in Shanghai bestaat voornamelijk uit shoppen, en tijdens het shoppen zorg ik altijd dat ik de beste prijs krijg. Tijdens het shoppen merk ik dan ook op dat er vele mensen zijn die deze prijs niet krijgen. Zelfs de locale bevolking betaalde soms meer als mij? 

Afdingen is een skill, en net zoals andere skills moet je hier een beetje aanleg voor hebben maar je kan het ook aanleren! En dat is nu net wat ik wil doen; ik ga jullie onervaren zielen leren hoe ik de beste prijs krijg!

Link
Er zijn enkele regeltjes waar ik me altijd aan hou;

1) Hou een prijs in gedachten
Ze gaan je altijd vragen hoeveel jij wilt betalen, overal! Het is namelijk vele makkelijker voor hun dat jij een prijs zegt en dan gaan ze er nog steeds boven gaan.

Als je in een onbekend land zit moet je denken 'hoeveel zou ik hier thuis voor betalen?' en dan deel je dat minimum door 2! Want waarom zou je voor iets fake meer betalen dan voor iets echt right! 

2) Weet hoeveel iets waard is
Dit is een beetje logisch maar soms zijn mensen zo overweldigd dat ze te veel of te weinig aan iets wilt geven. Als je een (fake) merk sjaal koopt voor 4 euro weet je dat je geen handtas van hetzelfde (fake) merk voor die prijs kunt krijgen!

Voor mij is de waarde van een product inschatten nogal simpel. Voor wie hier last mee heeft zal ik u zeggen hoeveel ik normaal betaal voor bepaalde dingen (dit is wel in RMB omdat de koers soms wisselt)

Sjaal merk: 30 RMB
Sjaal gewoon: 10-15 RMB (er is een verschil in kwaliteit soms)
Grote handtas: 100-110 RMB (vroeger was het altijd 100 maar tegenwoordig is dat moeilijk)
Kleine handtas: 50-70 RMB
Ring: 15-20 RMB
Oorbellen: 15-20 RMB
Armband: 25 RMB
Ketting: 30 RMB
Goedkope juwelen: 10 RMB

Het hangt altijd een beetje af van de kwaliteit en ook waar je bent! Als je op straat iets koopt moet je weten dat je minder betaald dan wanneer het in een winkel is!

3) Toon niet dat je iets graag hebt
Het kan goed zijn dat je iets super graag hebt, maar sommige mensen tonen dat echt op hun gezicht en als ik het zie ziet de verkoper dat ook! Mijn mama heeft de neiging om meer te betalen als ze iets echt graag wilt kopen omdat je dat echt van haar gezicht kunt aflezen.

Show no weakness en blijf aan je prijs! Als je het toch niet krijgt voor die goedkope prijs kan je na al mijn trucjes nog altijd de laagste prijs van de verkoper geven.

4) Loop een beetje rond
Op sommige plaatsen is dit niet mogelijk maar als je in een plek als de fake market dan loop je een klein beetje verder en je hebt zoveel shops! Hierdoor zijn er verscheidene opties mogelijk
  • Je komt iets nieuws tegen dat je liever hebt
  • Je krijgt het ergens anders goedkoper 
  • Je passeert terug langs winkel nr 1 en ze herkennen je en komen naar buiten met een goedkopere prijs
  • Je beseft dat je het toch niet nodig hebt
5) Ga niet over je maximum prijs
Zoals vermeld in puntje 1 je hebt een prijs in je hoofd! Deze prijs ga je niet overschrijden (of enkel met een klein bedrag maar dan spreek ik over minder dan 1 euro)!

Eenmaal je over je maximum prijs gaat ga je dit sneller en sneller doen! Als je altijd denkt oh het is maar 1 euro meer als vorige keer dan ga je na een tijdje misschien tevreden zijn met 10 euro te betalen voor iets waar je normaal maar 5 euro aan zou geven.

Verkopers zullen altijd naar je 'best price' vragen, je 'no joking price' en ik ben iemand die altijd bloedserieus blijft als ik men prijs zeg omdat ik ook bloedserieus over die prijs ben! Ik betaal niet meer en niet minder take it or leave it want zie puntje 4 ik kan het waarschijnlijk toch ergens anders vinden.
Altijd als het op geld/shoppen aankomt
Link

6) Wees niet bang om een lage prijs te zeggen
Je kan altijd met je prijs omhoog gaan maar nooit omlaag. Als het echt te laag is dan worden ze boos en als ze boos worden dat merk je wel, zolang ze nog vriendelijk blijven zit je eigenlijk in een normale prijs! En dan dalen ze ook snel naar de waarde die jij wilt betalen cause they know you ain't fooling around ;-).

7) Blijf bij je trouwe winkels
Als je maar éénmaal op vakantie gaat naar een plekje is dit moeilijker maar nog steeds mogelijk! Meestal onthouden mensen je gezicht (zeker als je een indruk hebt nagelaten door zo goed af te dingen). Het voordeel hieraan is dat je sneller een goede prijs krijgt, of gewoon jou vorige bedrag mag geven voor hetzelfde item zonder af te dingen!

Zo ben ik met men mama naar dezelfde iphone hoesjes shop geweest waar ik er net 2 had gekocht. Toen de verkoopster me zag zei ze meteen dat het goed was dat men mama 20 RMB per hoesje gaf omdat ik dat enkele uren geleden voor dezelfde prijs had gekocht!

8) Wees niet bang van de sales bak
Oké soms is de sales bak vol rommel en kun je er beter uitblijven! Soms zie je er zelfs een insect door kruipen en dan denk je meteen 'hell no' maar soms kun je echter super leuke dingen uit een sales bak halen en je moet niet eens af dingen!

Ik heb super mooie armbanden gevonden in een 5 RMB bak die gewoon op een krukje stond, mooiere armbanden dan in de winkel lagen!

9) Neem iemand mee
Sommige mensen houden niet van afdingen, andere zijn er gewoon niet goed in. Neem iemand mee die de touwtjes in handen neemt!

Af en toe hebben we allemaal feedback nodig!

10) Blijf vriendelijk 
Ik vindt het lastig als mensen gemeen beginnen te doen!

Story time :-)
Ik zag een pikachu hoesje liggen voor men iphone, en ik vond het een heel leuk hoesje maar het zat niet in de verpakking en het was toch al een beetje vuil! Oké als ik dat eraf krijg no problem maar ik kreeg het er niet af en daarom wou ik geen 20 RMB betalen maar slechts 15 want ja het was niet in perfecte staat. Logisch zou je denken want je zou toch ook niet volle pot betalen aan een tshirt met een gat in (tenzij het de bedoeling is, nieuwe trends enal) de verkoopster werd nogal boos en dus ben ik verder gegaan. Daarna passeerden we nog eens want het handtas kraampje waar men mama wou zijn was iets verder, terwijl ik passeerde riep ze "lady 20 you want it or not?" en ik zei dat ik net een baymax hoesje had gekocht voor 20 maar dat was in plastic en dat was proper en enkel dan wil ik 20 RMB geven! Natuurlijk werd ze super boos dat ik geen 20 voor haar vuile hoesje wou geven.
Oh right, ze had trouwens dat hoesje weg gepakt en weg gelegd zodat ik het niet kon zien!
Hierna begon ze zo van "if you don't want it that's fine with me" "go find something else" "good luck" sarcastisch enzo dat ik echt dacht van maar gij se kutwijf zelfs al vin ik het nergens anders bij u koop ik niets!
Achteraf heb ik 2 pikachu hoesjes gekocht ergens anders in verpakking :-) #winning

ik besef nu net dat dit eigenlijk dat dit meer is hoe verkopers vriendelijk moeten blijven maar het werkt ook vica versa hoor! Als jij gemeen doet tegen iemand gaan ze je niet zo snel een discount geven!

Eigenlijk hoort bij puntje 10 een belangrijk vervolg! Hoe kon ik dit vergeten zijn!

Blijf vriendelijk maar gebruik je assets!
Wat bedoel ik hiermee? Ik studeer nog dus soms zeg ik dat ik zoveel geld er niet aan kan uitgeven; dat is niet altijd waar maar soms wil ik gewoon 2 handtassen ipv 1 dus waarom zou ik die truc niet gebruiken? Achteraf is men geld ook altijd op :-(
Als je een vrouw bent en het is ne mannelijke verkoper dat kan ook zen voordelen hebben! Ik denk niet dat ik dit moet uitleggen.
Als je ne kleine meehebt denk ik ook wel dat dat medelijden kan opwekken bij sommigen, ik vin het vooral irritant als iemand met een baby en de bijhorende buggy gaat winkelen maar hey iedereen zen mening right!

Link

Dat zijn nu 10 puntjes die jullie mogelijks ooit ook eens kunnen toepassen. Hebben jullie bepaalde afding technieken? Let me know misschien kan ik van jullie wat leren :-D

Peace out bitches and remember bargaining for cheaper prices don't make you cheap it just makes you smart!
Link

You Might Also Like

0 reacties

Follow Us

Follow