Zorgen voor future me: sterilisatie bij vrouwen

14:02

Op een fijne donderdag middag heb ik in een conversatie gezeten over een (voor mij toch) vreemd onderwerp: vrouwen sterilisatie. Ja je las het goed, net zoals mannen knip knip kunnen ondergaan zodat ze geen spermacellen meer schieten kunnen vrouwen ook allerlei procedures ondergaan. Zo kan ganse baarmoeder worden weggenomen of nog een deel (maar een heel klein deel) blijven zitten, eierstokken wegnemen (waarbij een stukje blijft zitten voor de hormonen) of ook gewoon de weg onderbreken!

Het gaat hier niet om ingrepen die je leven gaan redden (zoals wanneer je baarmoeder en eierstokken worden weggehaald omdat je eerder borstkanker had gekregen en je een mutatie hebt BRCA-1 of -2 gen hebt wat betekent dat je kans hebt op het ontwikkelen van baarmoeder/eierstok kanker en werkt men dus preventief) maar die wel je levensstijl kunnen veranderen; meer bepaald je levens comfort.

Maar is dit wel nodig? En wanneer is dit dan nodig? Het idee dat je later in een huwelijk zit met drie kinderen en je bent compleet tevreden over je leven en perfect gelukkig met je man dat je denkt van "laat ik me steriliseren dan moet ik mijn pil niet meer pakken (of kunnen we seks hebben zonder condooms)".

Ik snap hoe aanlokkelijk dat kan klinken en ik snap ook hoe het voor sommige vrouwen echt een opluchting kan zijn dat je niet meer elke maand al die miserie van je maandstonden moet mee maken! Ik snap het, ik snap het volledig maar ik weet niet of ik dit zou doen. Hiervoor is wat opzoekwerk nodig en ik weet het zijn zorgen voor future me maar ik zit er mee in men kop en ik wil de facts weten!

dus hier volgt:
Sterilisatie bij vrouwen wat houdt het in waarom zou je het doen en hoe dan?

Link

Sterilisatie is een vorm van anticonceptie maar in tegenstelling tot de pil of een condoom is dit wel permanent! Opgelet dit betekent niet dat je 100% safe bent, er treden soms complicaties op! Je tubes kunnen van nature terug aan elkaar liggeren. Het is nog steeds mogelijk dat je zwanger wordt, 1/3 van de zwangerschappen na sterilisatie zijn ectopisch. Dit wil zeggen dat de zwangerschap ontwikkelt in de eileider wat levensbedreigend kan zijn. Het is dus belangrijk dat je alles goed met je dokter bespreekt als jouw future me wat dichterbij ligt dan de mijne!

Er zijn verschillende vormen van sterilisatie;

 • Essure
  Niet chirurgisch, hysteroscopisch
  Procedure tijd: 10 minuutjes
  Het lijkt op een permanent spiraaltje; een klein flexibel insert wordt geplaatst in de eileiders wat zal zorgen voor inflammatie met vorming van litteken weefsel als gevolg. Dit zal uiteindelijk de eileiders blokkeren maar je moet wel een follow up volgen (3 maanden na implantatie) om zeker te zijn dat je eileiders geblokkeerd zijn. Tot deze periode zul je een andere vorm van contraceptie moeten gebruiken.
  Voordelen: geen chirurgische ingreep, anesthesie is niet nodig, lagere kostprijs (geen hospitalisatie), goed getolereerd, post-operatieve pijn miniem
  Nadelen: niet altijd succesvol in beide eileiders, pas 3 maanden nadien effectief, sommige vrouwen blijven bekkenpijn hebben zonder dat men weet waarom.

  Risico op zwangerschap: 3/1000

  Menstruatie? Ja
 • Incisie methoden
  a) Mini-laparotomy
  Procedure tijd: 1-2 dagen na een bevalling (dus je ligt toch nog in het ziekenhuis en het verlengt je ziekenhuisverblijf niet)
  De arts maakt een kleine snee van ongeveer 5 cm in de buikwand, en neemt vervolgens een deel van je eileider langs beide kanten weg.
  Voordelen: weefsel specimen wordt verwijderd zodat men zeker is dat de eileiders zeker geknipt zijn
  Nadelen: pijn medicatie, langer herstel dan bij essure, chirurgische ingreep

  b) Laparoscopie (incisie gemaakt in de onderste rand van de navel)
  Procedure tijd: 1-2 uur
  De meest gebruikte techniek, een laparoscoop wordt in de incisie gestoken. Hierdoor kan de chirurg via een camera de eileiders duidelijk zien. Er zijn verschillende mogelijkheden hier om de eileiders dicht te krijgen; hitte, ringen of clips (check de foto op het einde want ik krijg hem hier niet tussen).
  Voordelen: minimale entry dus littekens zijn beperkt
  Nadelen: dezelfde als mini-laporatomy, in 1-4/100 ingrepen treden er complicaties op zoals ontstekingen maar deze zijn behandelbaar.

  Risico op zwangerschap: 5/1000

  Menstruatie? Ja
 • High risk ingrepen
  Chirurgisch, hysterectomie
  Procedure tijd: 1-2 uur maar er is veel voorbereiding
  Bij een hysterectomie wordt de baarmoeder weggenomen, soms laten ze de cervix zitten. Meestal wordt dit enkel toegepast indien het noodzakelijk is voor een medische aandoening. Voor de ingreep moet je een uitstrijkje laten nemen alsook een biopsie van je endometrium en een bekken ultrageluid. Al deze testen gaan je checken op kanker. De chirurg kan twee soorten van incisies maken: een verticale of een horizontale (bikini lijn). Welke incisie jij gaat krijgen hangt af van een aantal factoren zoals waarom je de ingreep laat uitvoeren, hoe groot je baarmoeder is of mogelijks zijn er andere littekens zijn van oudere ingrepen. Na de ingreep zul je toch 1-2 dagen in het ziekenhuis moeten blijven.
  Voordelen: Er is geen baarmoeder dus een zwangerschap kan niet, tevens moet je je geen zorgen maken voor baarmoederkanker
  Nadelen: Langere recovery waarbij 10-20/100 gevallen complicaties hebben, je zult een duidelijk litteken krijgen, sommige vrouwen hebben een 'verlies' gevoel met mogelijks depressie tot gevolg, je moet 4-6 weken wachten tot je terug vaginale seks mag hebben of tot je dokter zegt dat je volledig geheeld bent.

  Risico op zwangerschap: Enkel ectopisch er is namelijk geen baarmoeder

  Menstruatie? Nee
De verschillende incisie methoden!
Link


Cha ching hoeveel gaat zoiets kosten? 

In tegenstelling tot andere landen hebben wij in België wel goede ziekenfondsen. Meestal worden alle kosten verbonden aan je sterilisatie dus terug betaald! 

Je zit in een vaste relatie; jullie beslissen dat die kinderdroom voorbij is. Wat doe je dan? Sterilisatie jij, hij of beide? 
Je weet nu al wat sterilisatie bij een vrouw inhoudt. Bij een man spreekt men over een vasectomie. Een vasectomie is een 'kleine' ingreep; de zaadleiders worden net zoals de eileiders bij een vrouw doorgesneden en afgebonden. Net zoals bij een essure is er hier geen hospitalisatie nodig. Een man is pas na ongeveer 20 zaadlozingen/3 maanden whatever comes first steriel. Hij best ook 1-2 dagen wachten voor hij terug onder de lakens met je kruipt om pijn te voorkomen maar de kans op zwangerschap is wel kleiner bij vasectomie. Dus voor beiden is het geen pretje! Wie zich laat steriliseren hangt compleet af van jullie en factoren zoals cultuur, leeftijd (een vrouw van 45 zal na een scheiding geen moeder meer worden maar een man kan nog wel vader worden), budget (een vasectomie is een pak goedkoper).

Kan sterilisatie je geweigerd worden?
Ja, je mag op het moment niet zwanger zijn (duuh) maar het gebeurd ook dat vrouwen (en waarschijnlijk ook mannen) die in hun twintigere jaren al weten dat ze nooit kinderen willen. Dit kan door verschillende redenen zijn misschien zijn ze drager van een genetische aandoening (of hebben ze de aandoening zelf) en willen ze deze niet doorgeven aan hun kinderen. Misschien vinden ze dat er al genoeg kinderen in deze wereld zijn dat je beter een kind kan adopteren en dat een fijne thuis geven in plaats van er zelf eentje op de wereld te zetten. Wie weet wat iemand in hun verleden heeft meegemaakt dat ze nooit een eigen kind op de wereld willen zetten. Wie weet willen ze gewoon echt geen kinderen niet iedereen is een baby persoon, het is niet vreemd dat mensen geen kinderwens hebben! Toch mag je blijkbaar geen sterilisatie ondergaan als je nog niet 'oud' genoeg bent. Oké de kans bestaat dat je spijt krijgt van je keuze maar dit is echt een beslissing waar je niet licht over denkt. Meer over dit kan je lezen in dit artikel uit the guardian.

Zou je wachten met sterilisatie?
Of je wacht of niet de keuze is up to you (behalve als je te jong bent, zie vorige puntje). Net zoals vele andere dingen moet je de tijd hier voor pakken om de pro's en contra's te overlopen. Een mini-laparotomy gebeurd na een bevalling dus indien je hier al eens hebt over zitten denken kun je dit best op voorhand met je partner, en vervolgens met je dokter, bespreken. Afhankelijk van je leeftijd kan je misschien beslissen om nog even te wachten; de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun menopauze krijgen is 51 jaar. Indien je niet zeker bent kun je best je moeder en andere familie leden raadplegen, wie weet kun je beter 3 jaren wachten tot je menopauze want een operatie gaat altijd gepaard met risico's!

Zijn er ook redenen behalve veilige seks voor sterilisatie?
Ja maar dan gaat het meestal over een hysterectomie. Verschillende redenen hiervoor zijn oa. kanker, prolapse van je baarmoeder, chronische pijn, adenomyosis of je hebt gewoon enorm veel last van je regels en je denkt waarom zorg ik niet voor een permanente stop?
Kun je je baarmoeder houden en toch geen menstruatie meer krijgen?Ik wou dat ik het wist! Het is blijkbaar wel mogelijk maar ik kom het gewoon nergens tegen. In je menopauze verschrompelen je eierstokken waardoor je dus ook onvruchtbaar bent maar een medische techniek die dat doet kom ik nergens online tegen. De enige andere manier om je menstruatie te stoppen (buiten je baarmoeder weg te halen) is hormonaal in grijpen. Je kan een hormonaal spiraaltje laten steken maar dit is ook niet 100% effectief in je menstruatie tegen te gaan, sommige vrouwen nemen gewoon de pil non-stop door.
Engelstalig: bron 1, bron 2, bron 3, bron 4
Nederlandstalig: bron a, bron b

Dat was het dan de dingen die ik me afvroeg en de informatie die ik erover heb verzameld. Ik denk dat er nog wel vrouwen zijn die hier soms aan denken, misschien voor in de nabije toekomst of misschien ook gewoon zorgen voor later. Het enige wat ik weet is dat nu ik dit alles weet nog altijd geen idee heb wat ik later zou doen! Ik zit hier nog altijd een beetje verward;
Link

Dit is echt waar zoiets dat ik in een hoekje ga schuiven en terug aan ga denken wanneer het zover is, dus zo'n beetje de definitie van "zorgen voor future me"

Peace out bitches and remember to use birthcontrol tenzij je ne kleine wilt maar da lijkt me vrij logisch 
You Might Also Like

0 reacties

Follow Us

Follow