8 things you should know before dating a diabetic girl

10:53

Ik weet niet of het enkel aan mijn feed ligt maar tegenwoordig verschijnen er nogal veel posts op mijn fb à la "things you should know before dating a ....".

De "..." kan oa jewish girl, obsessive friends fan, low maintenance girl, scorpio, virgo, taurus, a weird person etc. De lijst is oneindig en je vindt allemaal van die bullshit waar een beetje waarheid achter zit maar wat doet het ertoe?!

Wat doet het ertoe dat je weet dat joodse meisjes loyal zijn? Wat doet het ertoe dat je weet dat scorpio's brutally honest zijn? Of dat virgo's een sensitive soul hebben? Dat een taurus praktisch is over wat ze willen in een relatie? Dat friends fans hun voedsel niet willen delen, just so you know niemand wil hun eten echt delen!
Al de dingen die deze pagina's vermelden gelden hoogstwaarschijnlijk voor meerdere mensen dan enkel een scorpio of een friends fanatiek!

Dit zijn gewoon zaken die er echt niet toe doen maar wat er wel toe doet zijn bepaalde ziektes. Als je (toekomstige) partner mucoviscidose, astma, huntington's disease, fenylketonurie of net zoals mij diabetes type 1 heeft dan lijkt het me vele relevanter dat er artikels bestaan, voor het grote publiek, over deze zaken!

Link

Zoals jullie weten heb ik suikerziekte, gekregen toen ik 6 was en ik zal het blijven hebben tot ik in men graf lig. Ik kan jullie niet veel vertellen over alle andere ziektes en deze mensen hun persoonlijke ervaringen maar ik kan jullie wel wegwijs maken in wat je moet weten voor je een persoon met suikerziekte date! Misschien volgen anderen mijn beeld en misschien komt dit wat meer in de spotlight terecht want ik ben het beu om van die kut artikels te zien verschijnen op mijn feed!!!!
En zelfs al ga je niet met die persoon daten, het kan goed zijn dat je ooit vrienden wordt met iemand met deze ziekte (who knows wie weet worden wij ooit nog bff's of zijn we dat al) en dan ook kan het geen kwaad om dit eens te lezen :-)

1) Hypo's
Nee ik heb het niet over nijlpaarden maar wel over een lage suiker! Soms hebben we het zelf door maar dit gebeurd niet altijd, anders zou ik nooit belanden onder de 80 mg/dl, maar helaas pindakaas gebeurd het wel dat ik zelf onder de 30 mg/dl durf zakken.

Wat je hierbij moet weten is dat we soms erg boos kunnen worden, you could call it mood swings, en heel gedesoriënteerd zijn!

Wat je hierbij moet doen is ons gewoon wat tijd geven soms duurt het even voor de cola of druivensuiker of whatever je hebt met suiker (ik heb letterlijk door gebrek aan iets anders al suiker uit het pak zitten eten) inwerkt. En als je echt lief wil zijn ga jij de cola voor ons halen want het is mogelijk dat we ons pijn doen op de weg naar de ijskast! Heb je ooit al eens blauwe plekken op mijn lichaam gespot? 50% van deze komen door een lage suiker (de andere 50% door een hoog alcohol gehalte in mijn bloed) 

2) Hyper's
Je moet geen rocket scientist te zijn om te weten dat dit een te hoge suiker indiceert!

Wat je hierbij moet weten is dat we super veel moeten plassen, dat we super veel dorst hebben en dat we ons soms ook echt ziek voelen.

Wat je hierbij moet doen is gewoon afwachten, hyper's zijn in het algemeen niet zo erg als hypo's maar ze moeten ofcourse wel vermeden worden! Een klein beetje insuline bijspuiten helpt soms maar dat doe ik enkel als ik me echt doodziek voel door mijn hyper.

3) Eten en drinken

Wat je hierbij moet weten is dat we alles mogen eten en drinken wat we willen! We regelen onze insuline naargelang de maaltijd/drank. Natuurlijk gaat een diabeet niet vrijwillig cola drinken als ze een normale suiker hebben maar een glaasje wijn kan echt niet kwaad!

Wat je hierbij moet doen is je gewoon geen zorgen maken wij kennen de ziekte al veel langer dan jij ze kent en we kennen ons eigen lichaam! We weten waar we mee bezig zijn :-)
ps: als we een hypo hebben en je wilt eten met ons delen:
Link

4) Nachtschoppen

Wat je hierbij moet weten is dat ik niet weet of elke diabeet dit doet maar ik deed het alle sinds wel. Blijkbaar doe ik dit in mijn slaap als ik een lage suiker heb! (maar blijkbaar doe ik nogal veel in mijn slaap dat niets met mijn suiker te maken heeft, ik wist echt niet dat ik kreunde)

Wat je hierbij moet doen is niet boos worden want het is onbewust!

5) Outfit keuzes

Wat je hierbij moet weten is dat het soms verdomd moeilijk is voor ons om te weten wat we gaan aandoen! Jumpsuits etc zijn trendy maar als je ergens gaat eten is het niet zo voordelig om dan een spuit in je buik te zetten. Hierdoor willen we graag weten wat er op voorhand gebeurd, tevens wat de plannen zijn voor ganse avond want mijn snelwerkende insuline neem ik voor 50% van de tijd altijd mee maar mijn trage ligt gewoon thuis. Surprises zijn niet altijd leuk en nu niet dat iedereen out of no where een date van 5 dagen gaat regelen maar als je spuit half leeg is en je hebt geen vullingen bij ben je wel vrij gefucked and not in the good way!

Link

Wat je hierbij moet doen is
 gewoon niet ambetant doen als het even duurt voor we klaar zijn (dat is trouwens bij elk meisje zo) want mijn hart wil die (lange) jurk maar aangezien er eten involved is zegt mijn hoofd dat ik beter iets met 2 stukken kan aandoen. Een verassing mag maar dan moet je rekening houden met dat ik (en waarschijnlijk ook andere diabeten) me niet comfortabel voel als ik niet weet wat er gaat gebeuren en hoe ik mijn insuline moet regelen!

Gaan we iets sportief doen dan moet ik misschien cola en druivensuiker meenemen en iets minder inspuiten, gaan we uitgebreid eten en het duurt 4 uur voor we klaar zijn maar het zijn altijd maar kleine hapjes wel tough luck for me want de snelwerkende insuline werkt ongeveer 2 uur en dat wil zeggen dat ik me na 2 uur wat moet bij inspuiten :-(

6) Cola
Oké dit klinkt heel raar but just hear me out!

Wat je moet weten is dat als een diabeet een lage bloedsuiker heeft dat deze meestal cola drinkt. Als jij bij ons komt en je besluit om cola te drinken: no problem dat maakt echt niet uit TENZIJ het de laatste 2 blikjes zijn (ik heb al 2 blikjes achter elkaar moeten opdrinken dus met 2 in huis ben ik content) en je besluit om dit niet te zeggen en dan plots krijgen we een lage suiker en is er geen cola meer en probeer je gezonder te leven dus er is echt niets anders omdat je had gerekend op die cola!!!!! Dan moet je suiker uit een pak eten. BITCH THAT AIN'T FUN!

Wat je moet doen is gewoon zeggen als je onze laatste cola opdrinkt of gewoon deze niet opdrinken en iets anders pakken! FYI als je ooit vraagt aan een diabeet die net een flesje cola pakt "oh mag ik ook eens drinken ik voel me een beetje flauw" FUCK NEE GIJ MOOGT DA NI! Ik kom nu misschien grof over maar sommige dingen zijn gewoon logisch, ik neem trouwens ook geen extra stash cola mee gewoon zodat iemand anders die random kan opdrinken.

Link
7) Opmerkingen maken over diabetes

Wat je hierbij moet weten is dat er vele soorten opmerkingen zijn die mensen maken, ik ga er gewoon een aantal opsommen:

 • "Het is tenminste niet zo erg als kanker" (aka je gaat er niet dood van).
  Ja oké true dat is waar point taken maar het is wel iets waar je heel je leven continu mee bezig bent en je kunt er geen vakantie van nemen. Ik wil niet zeggen dat de ene ziekte erger is dan de andere wat ik gewoon wil duidelijk maken is dat elke ziekte zijn eigen nadelen heeft en dat je geen enkele twee ziektes kunt gelijkstellen! 
 • "yuck" of gewoon een vieze blik
  BITCH I AIN'T DOING HEROIN IN PUBLIC CALM YO TITS! Vroeger zei ik nog voor te lachen "ja ik zit aan den drugs" wa waar is want insuline is een drug maar for real hoe kan het gebeuren dat mensen nog zo in shock kijken als je een spuit, die er heel medisch uitziet, in je lichaam steekt? En als ik net een kleedje aanheb en dat dus moet opheffen apprecieer ik het dat je niet continu naar mijn onderbroek kijkt! 
 • "doet dat geen pijn?"
  Ik weet dat je goedaardige ziel gewoon bezorgd wil overkomen maar laat ik het nu voor iedereen zeggen, als ik in een ader prik doet het pijn en bloed het soms heel hard. Als ik pas heb gaan sporten zijn mijn beenspieren aangespannen en is mijn nachtinsuline zetten ietsjes irritanter. Die prikjes in mijn vinger die ik zet voel ik niet zo hard meer tenzij ik een nieuwe vinger pak aangezien die ene toch wel serieus veel gaatjes heeft die niet weggaan. 
 • "je moet dit dit en dit doen"
  Waarom denk jij dat jij beter weet wat ik moet doen dan ik zelf? No further comment
 • "Ik heb net zoveel suikers gegeten ik ga zeker weten diabetes krijgen" 

Link
Wat je hierbij moet doen is just don't.


8) Voor de toekomst: kindjes krijgen

Wat je hierbij moet weten is dat diabetes genetisch bepaald is. Hierdoor is er natuurlijk een kans dat je nageslacht diabetes gaat ontwikkelen maar je kan dit wel voorkomen! Dit is afhankelijk van persoon tot persoon en zullen jullie samen naar de dokter moeten gaan om te vragen wat het beste is om dit te voorkomen. Als vrouw zul je ook letten op je eten en je suiker zo stabiel mogelijk proberen te houden wat zal resulteren in een gezondere zwangerschap en daardoor een gezondere vrucht/embryo/foetus/baby.

Wat je hierbij moet doen is mee naar de dokter gaan, gewoon support bieden en dit geldt eigenlijk voor elke partner van een zwangere vrouw!


Dat was het dan voor nu, indien je vragen hebt over diabetes type 1 mag je me altijd een mailtje sturen via onze facebook pagina  
Link

Peace out bitches and remember to stay in school and do drugs (als je ze nodig hebt tenminste) 

You Might Also Like

0 reacties

Follow Us

Follow