Menstrual cup 101 : How to become a cupqueen

06:11De baarmoederannalen zullen de 10ies(?) vermelden als de jaren der grote omslag. Sinds de jaren 60, het gouden jaar waar de pil werd geïntroduceerd, is het de eerste keer dat vrouwen zich gevangen voelen door hormonale anticonceptie! MAAR DAT NIET ALLEEN VRINDEN!

IK VOEL HET AAN M'N WATER. 2017 wordt het jaar van de menstruele cup!
Disclaimer: Dit is puur een educationeel blogberichtje, met een meme hier en daar, jwz. Aja jonges, ik ben geen professional, dus pls als je doodgaat niet boos zijn. x
Wat?
De menstruele cup is een alternatief voor een tampons of maandverband. Je kan ze in verschillende maten, kleuren en merken kopen, maar het principe is telkens hetzelfde.
Het is een (medisch) siliconen bekertje, die je inbrengt in de vaginawand. Dankzij een zeer lichte vacuümzuigeffect, vangt de cup je menstruatiebloed. De cups zijn herbruikbaar dus joepie milieu!Iets nieuws?
Nee, ze bestaan al een eind, en ik zag ze voor het eerst op Beautygloss.
Ik ben een grote fan, en religieuze gebruiker en hoop m'n overtuiging hier te kunnen prediken. Meer en meer vrouwen gebruiken ze, en ik krijg er meer en meer vragen over.

Afbeeldingsresultaat voor menstrual cup meme

Voor wie?
In mijn opinie, voor iedereen! De enige bij wie het misschien moeilijk zou gaan, is mensen met een zeer korte vagina.
Je hebt ook nood aan enig kennis over je vagina en het vergt enige handigheid (ik kan het jonges, dus doe kalm, sexy zalm) en vaardigheid. Dus voor meisjes die voor het eerst menstrueren, is dit misschien niet de ideale oplossing. First flow is al vreselijk genoeg, leg een maandverbandje, ga een potje huilen en bestel b&j.

Hoe?
Allereerst koop er eentje die je maat is. Je maat is afhankelijk je grootte, bekkenbodemspiersterkte, en of je kinderen hebt gehad... Hier een video met uitleg, jippie! 

Je vouwt/plooit je cup, brengt die in, laat die openklappen, draai hem rond z'n verticale as (vacüum effect) en ik duw hem daarna iets dieper. Wut? No worries, cf infra, prinses.
Je kan de cup stukken langer (12u) laten zitten dan een tampon (6u) en de kans op TSSH syndroom is enorm klein. Maar de dag van vandaag is de kans ook extreem kleine bij tampons.

Wat ik doe: ik breng hem 's ochtends in, 's avonds uit, uitkappen in de wc, afspoelen, en terug in. 's Ochtends terug eruit, leegkappen, afspoelen erin.

Tussen de verschillende cyclussen steriliseer je je cup door deze een minuut lang te koken in water.


Vouwen? Openklappen? Draaien?
Ja inderdaad, er bestaan verschillende vouwmanieren om de cup makkelijk in te brengen. Dat wordt zelf aftasten welke voor jou het makkelijkste gaat. Hier onder een filmpje van m'n personal cupqueen, die mij in menig situaties heeft gered en duizenden vragen heeft beantwoord. Die haar channel is serieus LIFE!!!


Hoe je je cup openklapt is afhankelijk van hoe je hem vouwt en afhankelijke van hoe chill je vagina is. De mijne is no chill en m'n cup heeft wat manipulatie en wrikkel nodig, eer deze zich ontvankelijk stelt voor m'n baarmoedersappen.

Dat wordt ook even oefenen. Ik steek een vinger naast m'n cup en duw die zo tot hij draait. Oefenen kan je perfect wanneer je je regels niet hebt. Minder opkuiswerk voor als je klunst. (Been there) Lukt het de eerste keer niet? NIE OPGEVEN! Geef het een ander moment een kans. Beetje doorzetten, m'n duifje.

En eruit?
Je moet het vacuumseal zien te breken. Je duwt je cupwand in, waardoor er verlies van zuigkracht is, en je kantelt de cup lichtjes, en trekt hem er dan voorzichtig uit via het stokje, bolletje etc...
Als je je cup voelt steken aan de onderkant, kan je het steeltje altijd korter knippen, of zelfs afknippen. Door aan de onderkant de cupwanden naar elkaar te duwen, kan je altijd je cup eruithalen.

Zit-ie vast? Hier wat cuphacks en anders: Ga je naar je huisarts! NO SHAME!
Als je een cup hebt met een lusje, kan je met neutraal flosdraad ook een extra lange lusmaken om het jezelf makkelijker te maken.

Er kan niets verloren gaan in je vagina! Net zoals bij de spons. Niet bang zijn. Sommige mensen smokkelen drugs in hun doos, jij kan dit ook.Voordelen
- Je hoeft er een hele dag niet aan te denken
- Herbruikbaar : flappen en milieu sparen
- Je voelt je bloed niet uit je stromen
- Droogt je vaginale wand niet uit (wat tampons wel bij mij deden)
- Geen typische menstruatiegeur
- Er bestaan er in glitter
- Op het einde van de maand (haha) goedkoper dan tampons en maandverband: €15-€30

Nadelen
- Handigheid nodig
- Je ziet wat er oorspronkelijk in je baarmoeder zat (vind ik persoonlijk eerder fascinerend)
- Je hebt tweemaal daags een lavabo'tje nodig, om te spoelen
- Je moet bij jezelf naarbinnen.

Waarschijnlijk 1000 dingen vergeten, maar wees zeker niet bang om vragen te stellen!

Dikke zoen van je kapoen
Jolien x

You Might Also Like

0 reacties

Follow Us

Follow